Радно време: од понедељка до петка - 7.00 до 15.00 часова

Контрола ваздуха

Извештаји о мерењу загађујућих материја у ваздухуАерозагађење - Државна мрежа мерних станица према програму контроле квалитета ваздуха.

Грађанско мерење - Индикативна мерења концентрација ПМ 10, ПМ 2.5, ПМ 1.

Аутоматска станица - Агенција за заштиту животне средине.


Аерозагађење у реалном времену

Грађанско мерење није професионално мерење, већ уређај отвореног кода којим се мери спољни ниво загађености ваздуха. Уређај на сваких 15 минута бележи просечну концентрацију ПМ1, ПМ2.5 и ПМ10 суспендованих честица, а мери и температуру, влажност ваздуха и ваздушни притисак. Приказујемо податке са две мреже за прикупљање ових података. Све мерне станице пронађите на линковима - мрежа сензора.

Направите сопствени уређај

Уколико сте заинтересовани, можете са мало вештине лемљења и програмирања пратећи видео упутство, креирати сопствени уређај који ће у реалном времену приказивати аерозагађење. На следећем линку можете пронаћи детаљне инструкције.
Свој Климерко уређај можете набавити и код Интернет друштва Србије. Они непрестано развија и унапређују овај производ. Постоји и Климерко ПРО верзија која очитава SО2 и NО2. Веома су заинтересовани за израду већег броја уређаја које уз спонзорства амбасада и компанија често кроз разне пројекте донирају грађанима и на тај начин граде мрежу сензора.

Грађанско мерење - Климерко уређаји

У реалном времену на 15 минут